Trädgård

Så skyddar du utekranen mot frost

 

Många hus har utvändiga kranar på fram- och baksidan. Mycket praktiskt när du behöver förse trädgården med vatten. Vintertid kan dock utomhuskranar frysa och detsamma gäller rören till utekranen. I den här bloggen förklarar vi vad du kan göra för att skydda din utomhuskran mot frost.

Du kan skydda utomhuskranen mot frost på följande sätt:

Stäng av utekranen
Gör utomhuskranen frostbeständig
Installera (eller låt installera) en frostfri utomhuskran
Om du läser vidare kommer vi att förklara i detalj hur man tillämpar ovanstående lösningar. Vi förklarar också när du behöver vidta åtgärder,

hur du skyddar utomhusrör och vad du ska göra om din utomhuskran är frusen.

Stäng av utekranen
Det bästa och billigaste sättet att skydda utomhuskranen mot frost är att stänga av den. Här menar vi inte bara att stänga av kranen. Med detta menar vi att låta vattnet rinna från kranen och röret. Lyckligtvis är detta väldigt enkelt och kan göras i tre steg:

Stäng först av avstängningsventilen mellan ytterkranen och huvudkranen.
Öppna nu ytterkranen och avloppskranen
Stäng avtappningsventilen och se till att ytterkranen är öppen
Eftersom det inte finns mer vatten i kranen och röret kan det inte frysa. Det är dock också möjligt att du inte har en avstängningsventil. I så fall måste du göra utomhuskranen frostbeständig eller ha en frostfri utomhuskran installerad. Läs vidare om du vill veta hur du gör detta.

Gör utomhuskranen frostbeständig
Som tur är, om du inte klarar av att stänga utekranen finns det många andra alternativ för att skydda utomhuskranen mot frost. Ett av dessa sätt är att linda in utomhuskranen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *