Trädgård

Så skyddar du ett olivträd mot frost

 

Fler och fler människor i Nederländerna har ett eller flera olivträd i sin trädgård. Olivträd är vackra och passar in i många olika trädgårdsstilar. Olivträd är mycket dyra, speciellt när du köper ett större. Naturligtvis vill du att olivträdet i din trädgård ska hålla så länge som möjligt. Man måste vara väl förberedd, speciellt när det börjar frysa ute, annars kanske trädet inte överlever. Vi har tagit reda på hur du skyddar ett olivträd mot frost.

Att skydda ett olivträd mot frost kan göras på olika sätt. Det enklaste sättet är att packa den i ett speciellt frostbeständigt skyddande skydd för växter. Det andra sättet är att sätta trädet på ett frostfritt område. Det kan till exempel vara garaget eller en isolerad friggebod.

När du läser vidare kommer vi att gå djupare in på de två ovan nämnda lösningarna. Du kan också ha andra frågor om olivträd. Tänk till exempel på hur många frostgrader ett olivträd tål, hur mycket vatten du ska ge ett olivträd på vintern, vad händer med trädet på vintern och vad du ska göra om trädet tappar löv eller de blir bruna .

Skydda ditt olivträd från frost genom att linda in det.
Den enklaste metoden att skydda ett olivträd mot frost är att linda in det med ett frosttåligt skyddsöverdrag. Detta skyddshölje finns i olika storlekar. Du kan köpa ett överdrag på 100 cm, 150 cm, 250 cm och 300 cm. Skyddet skyddar olivträdet på vintern inte bara mot frost utan även mot andra väderpåverkan som regn, snö och vind. Du öppnar enkelt skyddskåpan med en dragkedja, varefter du drar den över trädet. Efter det är det bara att stänga blixtlåset och knyta repet i botten till trädstammen.

När det uppstår kraftig frost under en längre tid är det viktigt att packa stammen extra. Du kan till exempel använda fiberduk, jute eller en gammal filt. Det här virar du helt enkelt runt stammen.

Dricks
Öppna blixtlåset då och då. På så sätt förhindrar du att det blir för fuktigt i skyddskåpan. Om det är fuktigt för länge finns det en chans att mögel utvecklas.
När tar du bort skyddskåpan?
När kvicksilvret stiger över 0 grader igen på natten kan du ta bort skyddskåpan och eventuella skydd runt stammen. Lämna inte locket på för länge om dina temperaturer är över 0 grader igen. Ju längre du låter det sitta, desto mer sannolikt kommer trädet att kvävas.

Skydda ditt olivträd från frost genom att sätta in det.
Den andra metoden är också väldigt enkel men inte möjlig för alla. När ditt olivträd står i en kruka kan du placera det på ett frostfritt ställe. Tänk till exempel på boden eller garaget. På så sätt är också olivträdet ur vinden så att det inte torkar ut. Det är dock viktigt att trädet får ljus. Naturligtvis vattnar du också trädet regelbundet eftersom trädet inte samlar regnvatten. Hur mycket vatten du ger kan du läsa längre fram i den här bloggen.

Var uppmärksam!
I vissa garage och bodar kan det fortfarande bli väldigt kallt och kvicksilvret kan sjunka under 0. I så fall fungerar inte denna metod.
Hur många grader frost kan ett olivträd ha?
Det är olika per olivträd hur många frostgrader den tål. Detta beror på trädets ålder. Ett ungt olivträd tål inte mer än -5 grader, medan ett äldre träd tål det bara lite bättre. Detta har att göra med tjockleken på stammen. Om temperaturen sjunker under -10 grader måste även äldre träd skyddas mot kyla.

Dricks
Ta inte onödiga risker och skydda ditt olivträd för tidigt än för sent. Med detta menar vi att när det börjar frysa är det bäst att packa trädet redan.
Hur mycket vatten ger du ett olivträd på vintern?
Förutom att skydda trädet är vattning också en viktig faktor. På hösten och vintern behöver du dock vattna trädet mycket mindre än på sommaren, eftersom trädet går i vila. Se särskilt till att jorden inte torkar ut helt. Vattna två till tre gånger i veckan på sommaren om trädet inte samlar regnvatten. Se till att vattna igen när jorden är tre fjärdedelar torr.

Vad händer med ett olivträd på vintern?
Som du redan har läst ovan går ett olivträd i vila på hösten och vintern. Som ett resultat saktar tillväxtprocessen ner eller till och med stannar helt. Det som också kan hända är att trädet tappar löv eller att de blir bruna.

Vad ska jag göra om mitt olivträd har bruna löv eller tappar löv?
Du kan kontrollera om trädet kommer att börja producera nya löv efter frostperioden. Det gör du genom att göra ett litet snitt med en kniv i någon av de kala grenarna eller kvistarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *